1 2 3

genuau39
Printed: tisdag 23 juli 2002 20.58.12

Page 1 of 3 Printed For: Louise

IMAGE imgs/genuau3901.gif

39
Fra: Louise Pettersson<louise.pettersson@delta.telenordia.se>
Dato: Lør d. 21. Jul 2001 7:42pm
Emne: För kännedom: uttalande från stockholmsdemo

Resolution antagen av 800 demonstranter vid Mynttorget i Stockholm lördag 21/8 2001.

Till utrikesminister Anna Lindh
Till Sveriges regering
Till G8-ländernas ledare
Till massmedia
Till våra kamrater i Genua, och till alla över hela världen som idag visar sin solidaritet.

STOCKHOLM MOT G8 - SOLIDARITET MED DEMONSTRANTERNA I GENUA!

Vi har läst och hört via media och genom våra kamrater att Genua under G8-mötet varit en belägrad stad. Precis som under EU-toppmötet i Göteborg, har eliten från planetens rikaste länder valt att sätta in sina massiva polistrupper och specialstyrkor, för att försöka tysta och slå ner de allt kraftigare protesterna från den växande mångfalden av sociala rörelser och rebelliska samhällen.

På sitt isolerade möte i Genua har de försökt besluta hur de kan fortsätta att upprätthålla sin exklusiva världsordning, där den enda ideologin är den som handlar om att kontrollera pengar, profiter, marknader
och kroppar. Detta för dem ständigt närmare deras överklassallierade i det globala Syd där man dagligen mördar, svälter och förföljer dem som inte underkastar sig den nyliberala exploateringen.

For det är just en systematisk exploatering och utsugning det handlar om. 20 procent av världens befolkning - de i länder med avancerad kapitalism - förbrukar 83 procent av världens resurser. 11 miljoner barn dör varje år av undernäring. 1,3 miljarder människor lever på mindre än en dollar per dag. Situationen förbättras inte, tvärtom.

Den statliga och överstatliga repressionen blir allt hårdare och tvingas ta till allt mer desperata åtgärder mot de rörelser som vill upphäva dessa grava orättvisor, driva på demokratiseringen och uppnå en ekologiskt hållbar värld.

Överklassen svarar med att stänga gränser, evakuera städer, storma mötesutrymmen och sovplatser, genom att slå järnringar runt demonstrationer och genom att godtyckligt angripa människor som befinner sig på "fel plats vid fel tillfälle". De beordrar skarpa skott mot sina politiska motståndare. De misshandlar och dödar.

Denna upptrappning av våldet är ingen slump. Upptrappningen måste ses i sitt historiska och globala sammanhang, som en del av de privilegierades försök att slå tillbaka, skrämma och disciplinera oppositionen mot den rådande världsordningen.

Globalt sett är det som hänt i Genua inget nytt. Den 23-årige Carlo Giulianis död i går kväll är inte det första dödsoffret som den nya antikapitalistiska rörelsen drabbats av. Veckan efter Göteborgsprotesterna sköts fyra demonstranter till döds av polisen i Papua, Nya Guinea i samband med omfattande protester mot Världsbanken och Internationella valutafonden. Ögonvittnen hävdar att två av de dödade - två demonstrerande studenter - sköts av polisen när låg ner på marken. Det var bara tur att en liknande tragedi inte utspelade