Opprop for Motmakt - 99.

svensk version /norsk versjon/finsk version

Storkonsernenes maktovertakelse i dagens samfunn er en trussel mot demokratiet, hverdagslivets frihet og jordas overlevelsesevne. Konkurransekraft blir overordnet andre verdier. Dette ses som nødvendig tilpasning til globaliseringen. Samfunnet blir mer og mer gjennomsyret av press fra storkonsernene, gjennom massemedia, vitenskap, reklame, idrett og lobbyister.

Klasseskillene øker inne i landene og mellom landene, og de fattige blir flere. Arbeidsløsheten øker, og de store selskapene ansetter stadig færre, i forhold til sin voksende del av verdensøkonomien. Overbelastningen av miljøet truer naturens livsformer og kommende generasjoners muligheter for å leve i et rikt og mangfoldig miljø.

Folkevalgte og andre aktører har ikke motsatt seg tilpasningen til storkonsernenes interesser. Eksempel på dette er oppbyggingen av udemokratiske og overnasjonale struLturer, som EU, EMU og WTO. Det som behøves er en motmakt, med folkelig initiativ og bevegelser som drivkraft. En motmakt som setter solidariske og miljømessige verdier foran markedets diktatur. Det behøves kunnskapsbygging og handling utenfor de begrensningene som det rådende økonomiske og politiske systemet setter. Motstanden mot MAI-avtalen viser at folkelige motkrefter kan vinne når man står sarnmen.

Vi ønsker å bygge en nordisk offentlighet og åpen møteplass, der praktiske erfaringer blir blandet med analyse, framtidsdebatt og informasjon om kommende aktiviteter. Vi vil bidra til:

- Framtidsdebatt og orientering om kommende aktiviteter som kan skape holdbare og fantasifulle visjoner. Aktiviteter som er nyttige både for å organisere motmakt til det rådende systemet, og til et mangfold av folkelige initiativer.

- Analyse og teori behøves når vi i fellesskap skal prøve å sette ord på erfaringer, se sammenhenger og få ny innsikt. Kunnskapsbygging er nødvendig for å få en bedre forståelse av samfunnet og forholdet til naturen.

- Praktiske erfaringer med folkelige initiativ i arbeid for solidaritet og miljø, både lokale eksempler og erfaringer fra konflikter og folkebevegelsessamarbeid. Vi vil spesielt samle erfaringer fra Norden, men også fra internasjonal folkebevegelse.

Vi som tar initiativ til denne nordiske, folkelige offentlighet, er forskjellige og har ulikt syn på mennesket, samfunnet og naturen. Det som forener oss er en uro: I over hundre år har folkebevegelser i Norden og i andre land arbeidet for fred, demokrati, sosial rettferdighet og vern av folkehelse og natur. Arbeidet har hatt framgang, men er nå i ferd med å bli revet i stykker. Denne utviLlingen må imøtegås av nye visjoner, som blant annet må oppstå gjennom en dialog mellom folkelige bevegelser. Vi inviterer til:

- Et nordisk motmaktstreff, med aktivistleir og Nordisk Folkeriksdag, sommeren -99.

- En nordisk hjemmeside og annet informasjonssamarbeid for systernkritikk, erfaringsutveksling og framtidsdebatt, foruten informasjon om folkebevegelser og kommende aktiviteter.

 

Initiativet til å arrangere et større nordisk motmaktstreff i -99 ble tatt på en miljø- og motmaktsleir arrangert av Lindsberg kursgård i Falun i aug. 1998, med deltakere fra Danmark, Finland, Norge og Sverige.

 

 

1