Tillbaka till Morelos' zapatister

Gildardo Magaña

 

 

1891-1939

 

 

Zapatas stabschef och efterträdare som ledare för Morelos bonderörelse. Köpmansson och ekonomistuderande, blev inblandad i studentpolitiken i Mexico DF och måste fly till bonderörelsen. Vann hos bönderna rykte som genomhygglig fredsmäklare bland prestigehungriga lokala hövdingar (enligt principen att alla har rätt att få igenom sin synpunkt fullt ut i en lösning) och som obrottsligt lojal förbindelseman med huvudstadens oppositionella och med lokala upprorsledare runtom i Mexico (t.ex. Pancho Villa som han lärde läsa...).

När Zapata dödades 1919 var han den enda som alla kunde acceptera som ledare, och han gjorde till rörelsens strategi att bygga allianser med reformsinnade i hela landet. Denna strategi ledde efter två år till framgång när bonderörelsen blev en av de viktigaste stödjepunkterna för Obregóns reforminriktade presidentskap, och som tack för detta fick lagfart på den jord den slagits för.

I det nya reformistiska Mexico seglade Magaña bort från bonderörelsen och gjorde karriär som politiker i kretsen runt Lázaro Cárdenas. I början av 30-talet tog han initiativ till bildande av det "officiella" bondefacket CNC och var därefter guvernör i delstaten Michoacán från 1936. Presidentkandidat för vänstern inom det regerande PRI men dog av hjärtinfarkt kort före valet 1940.

Litt: John Womack: Zapata and the Mexican revolution, Vintage 1968

 

 

 

Publicerad av Folkrörelsestudiegruppen: info@folkrorelser.nu

www.folkrorelser.nu