Rörelsenätverket


 

 

 

 

 

 

Kontaktinformation

 

Målsättning

 

Verksamhetsplan

 

Seminarier

 

Texter

Rörelsenätverkets träff i Stockholm
fredag 18 april

Pressmeddelande

 

 

 

Att skapa ritualer för motstånd

 

Musik och sociala rörelser
Inledare Jan Hammarlund sedan Andrew Jamison anmält förfall
Folkkulturcentrum Stockholm 18.5.
Ett seminarium arrangerat av Rörelsenätverket och ABF Stockholm

 

Eftersom Andrew Jamison i sista stund fick förhinder hoppade Jan Hammarlund in på kort varsel och gjorde en inledning som byggde på egna erfarenheter, med sidoblickar från Andrew Jamisons bok Music and social movements. Här finns lite ur boken att läsa på Andrews webbplats.

Musikens roll i folkrörelser, liksom i den mänskliga historien i allmänhet, är att skapa enighet, sa Jan och illustrerade med italienska och amerikanska exempel. Under en sittstrejk blir det så mycket effektivare och omöjligare att bryta om man samtidigt sjunger "sitt ner, sitt kvar", vilket publiken kunde konstatera efter att själv ha sjungit en amerikansk strejkvisa på detta tema. Vad det handlar om i en kampsituation, eller en kris, är nämligen att ha en ritual att följa, då blir det lättare att göra rätt. Om man har en dans och en sång inför ett hot är det lättare att stå emot.

Och dessutom är en sång en lättmemorerad berättelse som man kan ha till hands som en lins att tolka andra aktuellare händelser genom. Vilket Jan visade genom en egen sång om den palestinska hunden Jessie som lins för allehanda jävelskap i det landet.

I USA var det i stor utsträckning de svarta kyrkorna som från slutet av 1800-talet skapade mycket motståndstradition. Och I Italien var det risplockerskorna i Podalen som bidrog till mycket av den, genom sånger de skapade i arbetet. En tradition som sen fylldes på under 70-talets folkrörelsevåg som ju var starkare i Italien än någon annanstans i Europa.

JW


För ytterligare information
Jan Wiklund 08-39 92 98
Elisabet Viklund 08-644 55 19
Rörelsenätverket
www.folkrorelser.nu/rorelsenatverket