Rörelsenätverket


 

 

 

 

 

 

Kontaktinformation

 

Målsättning

 

Verksamhetsplan

 

Seminarier

 

Texter

Rörelsenätverkets träff i Stockholm
fredag 16 och lördag 17 februari

Pressmeddelande

 

 

 

Kan kunskapen om folkrörelser förnyas?

Rörelsenätverkets seminarium om folkrörelsers teori och praktik äger rum på ABF Stockholm fredag den 16 och lördag den 17 februari.

Rörelsenätverket består av praktiker och teoretiker som delar ett intresse för att utveckla folkrörelsers självförståelse och därmed också förmåga att påverka sin omgivning.

Seminariet har som syfte att fördjupa kunskapen om folkrörelsers samhällsförändrande förmåga med utgångspunkt i både akademisk forskning och reflektioner utifrån praktiska erfarenheter. Förhoppningsvis leder det också till ett bestående och levande diskussionsutbyte mellan praktiker och akademiker.

------------------------

Internationellt finns en växande forskning om folkrörelser eller sociala rörelser, som många forskare hellre säger. Inspirationen började i sextitalets internationella folkrörelsevåg och närs idag främst av den spännande samverkan mellan bonderörelser, fackföreningar och ungdomsdominerade rörelser för miljö, fred och solidaritet som går under namnet "den globala rättviserörelsen".

I Sverige har det varit rätt tyst. Länge dominerades vi av en systemanpassande, ofta nationellt bakåtblickande tradition som vägrade beakta annat än stora stabila organisationer. Den är på väg att avlösas av en tradition som inte utmanar makten utan sätter folkrörelserna i en ideell sektor och fokuserar på frivilligorganisationer. En del forskare har dock intresserat sig för det som alltid har varit folkrörelsers kärna - folkrörelser som opposition mot den etablerade makten och de etablerade samhällsstrukturerna.

Ett sådant intresse har förstås alltid varit kärnan för folkrörelsernas praktiker. Men praktik ger sällan utrymme för särskilt mycket teori utöver det omedelbara. Därför hoppas rörelsenätverket på kopplingar som inspirerar båda parter till en bättre teori och därmed bättre praktik.

Mer om tankarna bakom seminariet, plus seminariets program, finns på http://www.folkrorelser.nu/rorelsenatverket/feb-2007.html.

Seminariet är ett samarbete mellan Rörelsenätverket och ABF Stockholm.

Några av deltagarna:
Alfred Hallmert, Måndagsupproret Rör inte A-kassan
Apostolis Papakostas, Södertörns högskola
Bengt Göransson, ABF
Josefin Hasselberg, Alternativ Stad
Lars Ilshammar, Arbetarrörelsens Arkiv
Louise Pettersson, Miljöförbundet Jordens Vänner
Stellan Vinthagen, Göteborgs universitet och War Resisters International
Tord Björk, Miljöförbundet Jordens Vänner och NIGD
Åsa Wettergren, Karlstads högskola

Elisabet Viklund, tel 08-644 55 19, 0704-53 63 56, e.v@fatabur.se
Jan Wiklund, tel 08-658 53 63, 08-39 92 98, ja_wi@telia.com