|
Målsättning
Antaget vid nätverksträffen på Folkets Hus, Stockholm, den 16-17 februari 2007 (ej slutlig version)
Varför behövs ett nätverk? Vi befinner oss i en omfattande förändringsprocess, något en del kallar "postmodernism" eller "senmodernism", andra "globalisering". Samhällenas ekonomi, politik och kultur förändras samtidigt som rörelser mobiliseras både för och mot olika aspekter av dessa förändringar. Det blir därför avgörande att vi utvecklar en kunskap om social förändring och rörelse, framförallt en förståelse av våra möjligheter och svårigheter att påverka denna förändringsprocess vi är del av. Det finns idag en omfattande produktion av rörelseforskning med en mängd olika teoriskolor (bland annat teorier orienterade kring (folk)rörelser, "contention", politiska processer, identitet, kollektivt beteende, resursmobilisering, "framing").* Det är inte ovanligt att de största arbetsgrupperna vid internationella sociologikonferenser är just de som ägnar sig åt rörelseforskning. Dessutom finns en stark tillväxt av rörelseaktivitet globalt. Lokala, nationella och transnationella rörelser samlas numera regelbundet till så kallade Sociala Forum runt om i världen. Under rörelsemötet World Social Forum samlades 2005 omkring 150 000 aktivister (www.forumsocialmundial.org.br). I Sverige har sedan ett par år en rad lokala forum (bland annat i Umeå, Skåne, Stockholm, Angered, Västra Frölunda och Göteborg) samlat skilda rörelser för samarbetsdiskussioner om olika gränsöverskridande frågor. I Sverige är rörelsestudier svagt utvecklat som sammanhållet forskningsfält. Det finns idag få forum för det ökande intresset för rörelseforskning både i den akademiska världen och inom rörelserna. Det finns varken inomdisciplinära eller tvärvetenskapliga forum som är specialiserade på rörelseforskning. Idag finns inte ens ett nätverk mellan forskare intresserade av rörelser inom sociologi, en disciplin som i många andra länder är drivande inom rörelseforskningen. Ett tvärvetenskapligt rörelseforum krävs för interaktionen mellan rörelseforskare och rörelseaktiva. Ett rörelseforum i form av ett nätverk mellan aktivistforskare och rörelseintellektuella skulle kunna stimulera en kritisk forskning som försöker förstå de olika dimensionerna och aspekterna av rörelsers interaktion med samhället..
Rörelsenätverket har ingen politisk programförklaring men en politisk fokus. Vi står för att det råder sådana allvarliga motsättningar i vårt samhälle och globalt att det är nödvändigt att teoretiskt och empiriskt uppmärksamma dessa ojämlika maktförhållanden. Rörelsenätverket utgår från en kritisk solidaritet med gårdagens, nutidens och framtidens framväxande folkrörelser som strävar efter demokratisering av samhället, jämlikhet och global rättvisa med hänsyn till kommande generationer. Även fundamentalistiska och fascistiska rörelser kan vara angelägna att förstå, om inte annat eftersom de utgör en del av de problem som andra rörelser måste hantera. Dessutom finns det rörelser som ibland inte betraktas som politiskt relevanta - exempelvis idrottsrörelsen eller frikyrkorörelsen - vilkas betydelse vi tror är underskattad. Nätverkets syfte är att bidra till en ovanlig kombination av både mer praktiskt relevant rörelseforskning och mer analytiskt kritisk aktivism och rörelseverksamhet. Vårt ideal är att skapa mötesplatser och samtal mellan akademiska forskare, intellektuella i rörelserna, lekmannaforskare och rörelseaktiva. Det handlar om en utveckling av rörelseteori som blir viktig för rörelsers utveckling men utan att forskningen varken blir ett underställt redskap för rörelsers politiska agenda eller en överordnad politisk samordning av rörelseaktiviteten. Nätverket syftar också till att utveckla kunskap och mötesformer i samspel mellan forskare och aktiva inom folkrörelser för ömsesidig nytta. Mötespunkten mellan oss som deltar i nätverket
är vårt gemensamma intresse av samhällskritisk handling
och kunskap om olika rörelsers möjligheter och begränsningar.
I syfte att gemensamt bearbeta den typen av rörelsefrågor samlas Nätverket för kritisk forskning om rörelser och social förändring vid regelbundna träffar på olika platser i landet. Alla intresserade är välkomna att medverka genom att ansluta sig till vår e-postlista (http://groups.yahoo.com/group/rorelsenatverk) eller delta vid träffarna. September 2005.
|