Index Göteborgsaktionen inför EU-toppmötet 2001 Fackliga och sociala rättigheter i Europa EU och globaliseringen av militarismen Schengen och demokratiska rättigheter Talare vid demonstration och protestmöte Utmana storföretagen för internationell solidaritet Göteborgsaktionens slutdokument |
Via CampesinaVia Campesina är en global organisation för småbrukare. Den bildades på ett möte i Nicara gua 1992 och består idag av ett världsomspän nande växande nätverk som organiseras region alt med olika nationella bondeorganisationer anslutna. Tillgången till brukbar mark genom jordreformer är ett av huvudkraven som Via Campesina driver. Andra frågor är matsäkerhet, genmodifierade grödor och andra teknik- och miljöfrågor, genusfrågor, landsbygdsutveckling och skuldfrågor.
Småbrukare i hela världen har ett likartatkritiskt förhållningssätt till den rådande nylibe rala politiken och sätter mänskliga och miljö värden före kortsiktiga vinstintressen. Därför är Via Campesina en av få internationella folkrö relser där tredje världens synsätt har starkt genomslag. Detta inte bara som en fråga om solidaritet med Syd utan också genom att likar tade krav drivs både i inrikespolitiken och i förhållande till utrikespolitiska avtal. Det gör Via Campesina till en av miljörörelsens främsta allierade. På många sätt har småbrukarna varit en ledande kraft i uppbygget av den breda folkrörelseallians som vuxit fram mot WTO under en lång tid. Flera av småbrukarorganisationerna i Via Campesina var med och bildade den internationella folkrörelsealliansen People´s Global Action against "Free" Trade and WTO (PGA) som är motståndare till WTO och förordar civil olydnad inspirerade av gandhianska bonderörelser.
Via Campesina har ett särskilt samarbete med Jordens Vänner internationellt för kravet att WTO ska ut ur jordbruket. Via Campesina genomför också aktioner av olika slag riktade mot olika politiska institutioner eller som stöd för småbrukare och jordlösa som står i konflikt med rika jordägare. SAC och Miljöförbundet Jordens vänner hade sammanlagt fem gäster från den internationella organisationen för småbrukare Via Campesina under EU-toppmö tet som höll tal på demonstrationer, konferen ser och deltog i diskussioner: Dessa var från Norge, Bangladesh och Indonesien.
För mer information: http://rds.org.hn/via/ Bönder i Sydöstasien kräver: WTO ut ur jordbruket!Detta pressmeddelande från Bondemötet, 26 -27 augusti 2001, Bangkok, Thailand som ägde rum i samband med NGO-konsultationen 5 år efter World Food Summit förklarar på ett bra sätt den internationella småbrukarrörelsens ståndpunkter gentemot WTO. Via Campesina och ett tjugotal andra bondeorganisationer i Sydostasien undertecknade uppropet.
Pressmeddelande - Jordbrukarna kräver: "Gör slut på världssvälten! WTO ut ur jordbruket! Vi är jordbrukare från 20 bondeorganisationer och Via Campesina från 4 länder i Sydosta sien: Indonesien, Malaysia, Thailand och Filippinerna, som har samlats i Bangkok och talat om hur globaliseringen påverkar vårt liv som småbönder. Vi delar samma problem såsom det ökade antalet jordlösa, genetiskt modifierade organismer (GMO), patent på liv, låga priser på jordbruksprodukter, avskaffande av stödåtgärder, monokultursystemet och kränkande av bönders rättigheter etc. Vi inser att de gemensamma problem som vi har, har frambringats av den nyliberala globaliseringen som även förvärrar världsvälten. Den har ödelagt uppehället för miljontals bönder, både män och kvinnor, och detta som ett resultat speciellt av åtgärder inom handeln med jordbruksprodukter samt finansiell liberalisering, avregleringar och privatiseringar. Detta bondemöte är en av en serie aktiviteter för att föra fram böndernas position på "World Food Summit +5" mötet i Rom och det fjärde ministermötet om WTO i Qatar.
Världshandelsorganisationen, WTO, kan speciellt klandras för dessa katastrofer efter som dess åtgärder för fram storföretagens affärsintressen. Detta har öppnat jordbruks marknaderna för import av uppenbart billig men ohälsosam mat. Och detta resulterar i beroende och dominans av transnationella företag i livsmedels- och jordbrukskemikalie branschen, vilket ersätter inhemsk mat och inhemskt jordbruk. Den negativa verkan som WTO:s jordbruksavtal har medfört är import av billiga produkter, mer produktion för export, intensifiering av monopolens kontroll ökning av jordlösa, ökning av arbetslösheten, ökad fattigdom och nedbrytande av ländernas möjlighet till själv försörjning på mat.
Under ledning av G8-ländernas regeringar har globaliseringsprocessen bara gynnat transnationella företag och våra länders eliter som i ökad grad tagit kontroll över naturresurserna och jordtillgångarna från de trälande bönderna. Jordbruket har alltmer företagsanpassats vilket har lett till ökad monopolkontroll av vår pro duktion och distribution av livsmedel. Den alternativa lösningen som vi skulle vilja föra fram är matsäkerhet och inhemsk självförsörj ning. Självförsörjning på mat är folkets och nationens rätt att utforma sin egen jordbruks- och livsmedelspolitik, med företräde framför varje makroekonomisk policy.
Det är varje nations rätt att bibehålla och utveckla sin kapacitet att producera basmat för en balanserad diet, med respekt för kulturell mångfald och variation i produkter. Som en slutsats upprepar vi vårt krav Gör slut på världsvälten! WTO ut ur Jordbru ket!!
|