Afrika
Nordafrika-Västasien
Europa
Sydasien
Ostasien
- Taiwan
- Kina
- - Guangxi
- - Guangdong/Hainan
- - Hongkong
- - Fujian
- - Zhejiang
- - Jiangsu/Shanghai
- - Anhui
- - Jiangxi
- - Hubei
- - Hunan
- - Guizhou
- - Yunnan
- - Sichuan/Chongqing
- - Tibet
- - Xinjiang
- - Qinghai
- - Gansu/Ningxia
- - Shaanxi
- - Henan
- - Shanxi
- - Shandong
- - Hebei/Beijing/Tianj.
- - Nei Mongol
- - Liaoning
- - Jilin
- - Heilongjiang
- Mongoliet
- Nordkorea
- Sydkorea
- Japan
Nordamerika
Latinamerika
 
Tillbaka till Landindex
 

Japan

 

 

 

Folkmängd 2003: 127,2 milj
Yta: 378.000 km2
Produktion 2003: 3.550 mdr USD

 

 

Kortbeskrivning: Formellt ett rike sen urminnes tid med i verkligheten under hela tiden fram till femtonhundratalet behärskat av mindre krigsherrar som slogs mot varandra och som bönderna i självförsvar också måste försvara sig emot. Ofta anställde byarna egna krigare för att göra detta, som efterhand satte sig fast som en extra exploaterande överklass. Under femtonhundratalet upprättades även i Japan en form av kanonmonarki, ungefär som i Europa.

I mitten av artonhundratalet upptäckte den japanska regeringen det europeiska hotet och började sin egen form av utvecklingsdespotism för att hålla europeerna borta, ungefär som ryska staten hade gjort på femtonhundratalet och skulle göra igen efter 1917. I det japanska fallet innebar det en stenhård satsning på industrialisering och militära rustningar, vilket betalades med usel levnadsstandard bland vanligt folk, något detta försökte försvara sig mot främst med bröduppror. Från nittonhundratjugotalet uppfann även lägre medelklassen sin form av försvar -- krav på imperieexpansion vars plundringsvinster skulle kunna komma något fler till del än den härskande klassen. Detta gick lätt att driva igenom, men som bekant gick det inte som de hade tänkt -- Japan förlorade andra världskriget. Detta gav upphov till två starka folkrörelsemobiliseringar.

Dels gavs utrymme för en arbetarrörelse att organisera sig för första gången, eftersom storföretagen diskrediterat sig genom krigsnederlaget. Under några år tog arbetarorganisationer kontroll över företag och drev dem effektivare än kapitalisterna hade gjort. För att få stopp för detta livsfarliga experiment måste de styrande gå med på den snabbaste löneökningen i världshistorien för de japanska arbetarna.

Dels organiserades en unikt stark fredsrörelse för att se till att Japan aldrig mer skulle ge sig in i krigsäventyr. Den lyckades se till att den japanska krigsmakten blev helt liten och att japanerna kunde lägga allt sitt överskott på ekonomiska investeringar.

Dessa två rörelsers oavsedda resultat, tillsammans med en framgångsrik importsubstitutionspolitik och en radikal jordreform, såg till att Japan under 60-70-talen etablerade sig som ett tredje centrum för världsekonomin. Det minsta visserligen, men om japanerna hittar en rimlig överenskommelse med kineserna lär det bli det största inom en generation.

 

Statistikuppgifter

 
						

Publicerad av Folkrörelsestudiegruppen: info@folkrorelser.org

www.folkrorelser.org