Afrika
Nordafrika-Västasien
Europa
Sydasien
- Pakistan
- - Baluchistan
- - Sindh
- - Punjab
- - NWT
- - Kashmir
- Indien
- - Kashmir
- - Himachal Pradesh
- - Punjab/Haryana
- - Rajasthan
- - Gujarat
- - Maharashtra m.fl
- - Uttaranchal
- - Uttar Pradesh
- - Madhya Pradesh
- - Chhattisgarh
- - Bihar
- - Jharkand
- - Assam m.fl
- - West Bengal
- - Orissa
- - Karnataka
- - Andhra
- - Tamilnadu
- - Kerala
- Srilanka
- Bhutan
- Nepal
- Bangladesh
- Burma
- Thailand
- Laos
- Kambodja
- Vietnam
- Malaysia
- Singapore
- Indonesien
- - Java
- - Yttre öarna
- Östtimor
- Filippinerna
- Papua Nya Guinea
- Stillahavsöarna
Ostasien
Nordamerika
Latinamerika
 
Tillbaka till Landindex
 

Sydasien

 

 

 

Folkmängd 2003: 1.951 milj (31,0% av världen)
Yta: 8.9170.000 km2 (6,7% av världen)
Produktion 2003: 5.387 mdr USD (11,0% av världen)

 

 

Kortbeskrivning: Del av det bördiga monsunbältet där risodling har möjliggjort tät befolkning sedan något tusental år; områdets kulturella centrum var främst Indien, se detta, fram till den tidigmoderna tiden då det föll under europeiska kolonialmakters dominans på grund av dessas tillgång till amerikanskt silver och disciplinerade arméer. Sydostasien var dock bara befolkat i floddalarna (en sjundedel av hela områdets befolkning för 500 år sen jämfört med en tredjedel idag) och lämnades länge i fred (Thailand t.ex. koloniserades aldrig); den malajiska övärlden var det första området som råkade ut för europeer på jakt efter kryddor redan på 1500-talet.

Motståndet mot ockupanterna organiserades först av religiösa väckelser, muslimska i Indonesien och buddhistiska i Burma, eller av lokala bondeuppror. I början av 1900-talet uppstod också nationalistiska rörelser som trots förföljelse för det mesta förde en mycket måttlig politik, antagligen för att de dominerades av samma kretsar som haft makten före kolonialtiden och därför inte vågade mobilisera folk för häftigt. Undantaget var Vietnam där dessa kretsar var praktiskt taget utrotade och den nationella rörelsen kom att ledas av bondestudenter, som dock snart organiserade sig i ett svartsjukt kommunistiskt parti.

På grund av dessa auktoritära politiska traditioner har folkrörelsemobiliseringen i Sydostasien varit mindre fruktbar än den i Indien, fram till dess att industrier började lokaliseras dit under 80-90-talen, lockade av den hårda repressionen. Idag växer arbetarrörelsen i Indonesien så det knakar samtidigt som motståndet mot den bolagsledda globaliseringen har ett av sina centra i Malaysia (ett annat ligger givetvis i Indien).

 

Statistikuppgifter

 
						

Publicerad av Folkrörelsestudiegruppen: info@folkrorelser.org

www.folkrorelser.org