Afrika
Nordafrika-Västasien
- Mauretanien
- Västsahara
- Marocko
- Algeriet
- Tunisien
- Libyen
- Egypten
- Sudan
- Eritrea
- Jemen
- Oman
- Arabemiraten
- Saudi
- Jordanien
- Israel/Palestina
- Libanon
- Syrien
- Bahrein
- Qatar
- Kuwait
- Irak
- Turkiet
- Cypern
- Armenien
- Georgien
- Azerbaijan
- Iran
- Afghanistan
- Turkmenien
- Uzbekien
- Tadzhikien
- Kazachstan
- Kirgisien
Europa
Sydasien
Ostasien
Nordamerika
Latinamerika
 
Tillbaka till Landindex

 

Israel/Palestina

 

 

 

Folkmängd 2003: 9,6 miljoner (Israel: 6,1; Västbanken: 2,2; Gaza 1,3)
Yta: 27.000 km2
Produktion 2003: 124,4 mdr USD (Israel: 122,0; Västbanken: 1,7; Gaza 0,7)

 

 

Kortbeskrivning: Förbindelselänk mellan Bördiga halvmånen och Egypten och sedan tusentals år föremål för rivalitet mellan imperier där. Plats för en social revolution för 3.500 år sedan då "hebreerna" dvs "de utstötta" -- marginaliserade i det dåtida egyptiska imperiet -- kastade ut imperiet och grundade en socialstat grundad på kosmisk rättvisa. Det höll inte så länge, men traditionen fortlever i de tre monoteistiska religionerna.

Efter att det assyriska, persiska, grekiska, romerska och återigen grekiska imperiet behärskat området i några tusen år slukades det av den islamska rörelsen på 600-talet och blev en del av dess västasiatiska kultur, efter 1500-talet organiserad i det osmanska imperiet. Från 1880-talet började judiska europeiska bosättare strömma in i landet i allt större skaror och köpte jord av stadsfolk som lagt sig till med lagfarter utan att bönderna alltid underrättats. Dessa vräktes och blev arbetare i de växande kuststäderna där de organiserade sig i islamistiska fackföreningar. 1936 gjorde de uppror och krävde jorden tillbaka vilket utvecklades till ett flerårigt krig där de judiska bosättarna beväpnades av det brittiska imperiet för att slå ner araberna, något de fortsatte med även sedan dessa gett upp. Efter "etniska rensningar" 1948 flydde en tredjedel av araberna och fångades upp i FN-organiserade flyktingläger där de fastnade medan området delades mellan bosättarna, som organiserade staten Israel, och Jordanien.

Fram till 1967, då Israel la beslag på den jordanska delen också, tog sig det palestinska motståndet uttryck i ungdomsrörelser i flyktinglägren som så småningom samlades i ett flertal organisationer samlade i PLO. Efter 1967 tvingades också araberna på Israelockuperat område börja försvara sig mot diskriminering och småaktiga trakasserier men har haft svårigheter att göra detta gentemot ett PLO som alltmer värnar egna privilegier. Efter upproret 1987, "Intifada", började PLO närma sig Israel och accepterade i början av 90-talet ett apartheidliknande system där de själva skulle få privilegiet att agera hemlandsregering. Mot detta har folk hittills haft svårt att försvara sig kollektivt; eftersom all organisering slås ner av PLO och ockupationstrupper gemensamt har försvaret gärna tagit formen av avantgardistiskt smågruppsvåld.

 

Statistikuppgifter

 
						

Publicerad av Folkrörelsestudiegruppen: info@folkrorelser.org

www.folkrorelser.org