Personporträtt
José Bové
 
Mobiliseringar
- Den grundtvigianska bonderörelsen
- Irish Land League
- Bayrische Bauernbund
- Farmer's Alliance
- Morelos zapatister
- Kisan Sabha
- Den kinesiska bonderörelsen
- Hukbalahap
- Den vietnamesiska bonderörelsen
- La Convención
- KRRS och Shetkari Sanghatana
- Franskt bondemotstånd
- 6S
- Chiapas zapatister
- Via Campesina

 

 

 

Tillbaka till Bonderörelser

Läs fulltext om folkrörelser här!

 

GMO-motståndet

 

 

 

 

 

Genetisk modifiering av matråvaror ifrågasattes först som en hälsofråga; konsumentorganisationer ifrågasatte redan runt 1990 om den förde med sig hälsorisker. Med motstridiga forskningsresultat skapades en viss osäkerhet men inte mer.

Istället var det bondeorganisationer som kunde tematisera den stora risken med GMO – att de höga fasta kostnaderna skulle leda till ytterligare monopolisering av matproduktionen, till marginalisering av bönderna och till urholkning av deras intäkter. Även om det fanns spridda protester på många ställen var det i två länder uthålliga kampanjer kunde organiseras.

Dels var det sydíndiska Karnatakas bondeorganisation KRRS hade bildats i början av 80-talet med främst vattentillgångar som kampfråga. Utifrån gandhianska utgångspunkter om självtillit började förstöra försöksodlingar med genmanipulerade grödor och följde upp med ockupation av Monsantos kontor.

KRRS bränner GMO-grödor.

Och dels var det franska Confédération Paysanne, en utbrytning ur det franska bondefacket FNSEA på grund av dettas acceptans av EU-regler som främst gynnar storjordbruk. ”Le Conf” började också förstöra försöksodlingar – som på grund av oklar lagstiftning var tveksamt lagliga – och kompletterade med småskaliga ockupationer där de bjöd förbipasserande på äkta hemgjord mat.

År 1999 arrangerade Conf via Peoples Global Action en gruppresa för KRRS till Frankrike där de gemensamt förstörde en försöksodling och fick stort genomslag. Denna bleknade dock då den lokala Conf-gruppen i Larzac 12 augusti 1999 symboliskt demonterade en McDonalds som svar på USAs strafftull på Larzacs signalprodukt Roquefortost vilket i sin tur var ett svar på Frankrikes vägran att acceptera hormonbehandat kött. Confs lokalavdelning lyckades i ett slag belysa konflikten mellan industrimat och äkta lokalproducerad mat så att alla förstod den.

Conf "demonterar" en McDonalds. OBS det är bara skylten som tas ner.

Senare samma år lyckades Conf tillsammans med KRRS och USAs familjejordbrukarorganisaton National Family Farm Coalition göra frågan till en av de viktigaste i protesterna mot WTO-mötet i Seattle.

Frågan har segdragit sen dess. Det är fortfarande trögt att få acceptans för GMO i Europa. Och Vía Campesinas medlemsorganisationer fortsätter motarbeta dem i världen.

 

 

 

 

Publicerad av Folkrörelsestudiegruppen: info@folkrorelser.org

www.folkrorelser.org